PRIRODNI IZBOR WELLNESS-SR doo Subotica

PRIRODNI IZBOR WELLNESS-SR doo Subotica

06. 06. 2013.

Razni načini čišćenja creva

1.Klistir
Ovo je najstarija metoda čišćenja creva u svetu. Klistir se koristi već stotinama godina za lečenje zatvora, trovanja, glavobolja, alergije itd. Ovu metodu čišćenja primjenjivali su drevni Egipćani, Grci, Afrikanci, Indijci i Kinezi. Klistir su koristile mnoge poznate osobe, na primjer, Aristofan i Šekspir.
U Francuskoj klistir je bio toliko popularan, da se koristio svaki dan nakon večere. Smatralo se da klistir poboljšava izgled kože.
Francuski kralj Luj XIV u svome životu je obavio klistir preko 2000 puta. Smatraju, da je zahvaljujući njemu imao idealno zdravlje.
Metoda čišćenja creva sa klistirom uključuje ispiranje creva sa vodom pod slabim pritiskom preko anusa, uz pomoć posebnog pribora za klistiranje.
Smatra se da efikasnost ove metode zavisi od vrste klistira, koja se koristi. Postoji više vrsta klistira - sa vodom, kafom, glinom, čajevima itd. U većini slučajeva klistir može efikasno očistiti samo donji deo creva - rektum.
Nedostatci metode:
Klistir je dosta neugodna metoda. Većini ljudi se ne sviđa sama ideja o tome, da moraju nešto ubrizgavati u svoja creva preko anusa. Osim toga, neki alternativni lekari smatraju, da često ili neoprezno korištenje ove metode može izazvati poremećaj crevne flore, infekcije, čak i oštećenje creva. Klistir se ne sme koristiti prečesto, jer može poremetiti normalni ritam pražnjenja creva.
Prednosti:
Metoda je jednostavna, jeftina i možete je sami kod kuće primeniti. Pribor za klistiranje možete kupiti u apoteci.

2.Hidrokolon terapija
Nova, moderna kopija klistira, koja postaje sve popularnija. Hidroterapija, ili hidrokolon terapija uključuje ispiranje creva uz pomoć tople vode preko anusa, pomoću posebnog aparata.
" Za vreme tretmana koji traje 45-60 min, 60-120 litara vode kontinuisano ispira crevo na sledeći način: Specijalno dizajnirano jednokratno crevo sa rektalnim nastavkom se stavi u rectum, aparat omogućava pročišćenoj vodi slobodan protok kroz malo crevo za vodu, a kroz veliko crevo za otpadni materijal iznosi se višak vode, fekalne materije, gasove, sluz, parazite i ustajalu žuć direktno u sanitarnu cev."
Kod hidrokolon terapije se mogu koristiti razni dodatci poput kafe, probiotika, gline, raznih čajeva itd. sa ciljem da bi se poboljšao učinak terapije. Terapiju sme izvesti samo stručna osoba i samo sa posebnim uređajem namenjenim za hidroterapiju.
Nedostatci metode:
Cena tretmana, odlazak stručnjaku za hidrokolon terapiju. Pored toga, neki alternativni lekari smatraju, da često ili neoprezno korišćenje ove metode može izazvati poremećaj u crevnoj flori, infekcije, čak i oštećenje creva.
Na žalost, poremećaj flore creva nije toliko retka pojava kod hidrokolon terapije. Tokom tretmana 60-120 litara vode prolazi kroz Vaša creva, ispirajući sve - od fekalnih materija do dobrih mikroorganizama, koji su neophodni za pravilan rad creva.
Prednosti:
Postoji neko ko je to spreman uraditi za vas. Vaša uloga je samo da ležite i opuštate se. Hidrokolon terapija čisti creva temeljnije od običnog klistira i nije potrebno da se često ponavlja.
3.Laksativi
Laksativ u stvari nije sredstvo za čišćenje creva, nego je lek protiv zatvora. Ako imate ozbiljan zatvor možete upotrebiti laksativ, koji će Vam pomoći da rešite problem sa stolicom na brz i bezbolan način.
Laksativ poput gorke soli možete kupiti u svakoj apoteci.
Laksativi mogu imati ozbiljne nuspojave poput dehidracije organizma i gubitka mišićne mase oko creva, zbog toga se ne smeju primenjivati dugotrajno. Tokom primene laksativa uzimajte više tečnosti. Nemojte koristiti laksative u svrhu za čišćenje creva!
Prirodni laksativi
Jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa je Psilijum, koji sadrži velike količine topivih vlakana. Psilijum se široko koristi u alternativnim proizvodima za čišćenje creva. Jedini proizvod sa 100% sadržajem Psilijuma je Kolon kilns (Colon Cleeanse).
Sok od šljive je drugi od najboljih prirodnih laksativa. Čak i male količine soka od šljive će pomoći kod zatvora.
Ako želite uštedeti novac, nabavite 3 glavna sastojka za čišćenje creva - ljusku psilijuma, semenke lana i semenke komorača (sve skupe kure za čišćenje creva ih sadrže!) - i svakodnevno ih dodajte u Vašu ishranu.
Ne zaboravite za probiotik - zdrava flora je jako bitna za pravilan rad creva. Čak i običan jogurt sa probiotičkim bakterijama će biti dovoljan. Ili, nabavite probiotik u kapsulama, koji sadrži ogromne količine živih bakterija.
5.Vlakna
Ne zaboravite da upravo vlakna (Psilijum) održavaju zdravi rad naših creva. Vlakna pomažu u ispiranju toksina i otpadnih materija iz organizma. Kao neprobavljivi ostatak ugljenohidrata, koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz telo u debelo crevo, gde apsorbuju vodu i ostale otpadne materijale, te se izbacuju zajedno sa stolicom.
Vlakna pomažu u ubrzavanju prolaska hrane smanjujući vreme tokom kojeg se hrana zadržava u probavnom traktu. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih uzročnika mnogih zdravstvenih problema.
Hrana bogata vlaknima:
  • voće
  • povrće
  • integralne žitarice
  • orasi i lešnici
  • semenke
  • psilijum
  • pasulj
  • pšenične mekinje
Ako svakodnevno konzumirate hranu, bogatu vlaknima, metode čišćenja creva kao što su klistir i hidrokolon terapija Vam nisu potrebni.