PRIRODNI IZBOR WELLNESS-SR doo Subotica

PRIRODNI IZBOR WELLNESS-SR doo Subotica

27. 06. 2013.

Čišćenje creva

Koja je metoda najdelotvornija? Šta je najbolje za naše zdravlje?

Čišćenje creva je kontroverzna tema, pošto na ovu temu postoji velika razlika u mišljenju čak i među alternativnim lekarima.

Jedni smatraju da je redovno čišćenje creva apsolutno neophodno zbog održavanja dobrog zdravlja i preporučuju metode kao što su klistir ili Hidro kolon terapija.

Drugi tvrde, da je čišćenje creva - prirodan mehanizam našeg tela, koji ne smemo remetiti, a pripomoći mu možemo samo pravilnom ishranom.

Najnovija istraživanja pokazuju da procedura poznata kao čišćenje creva može dovesti do opasnih neželjenih efekata.

Čišćenje debelog creva, poznato i kao hidrokolon terapija ili kolonoterapija veoma je popularan tretman. Najčešće se izvodi u spa centrima, a podrazumeva ispiranje debelog creva vodom kroz cevčicu koja se smešta u rektum.

Iako je pročišćavanje creva već vekovima unazad poznat metod za oslobađanje organizma od toksina, nije dokazano da zaista ima efekta.

S druge strane, mnogi spa centri koji nude ovu uslugu nemaju obučeno osoblje. Tretmane obavljaju priučeni tehničari koji imaju završenu samo srednju školu.

Naučnici smatraju da nije potrebno sprovoditi ovakve radikalne metode i propuštati 60 litara vode kroz debelo crevo. Postoji dobar razlog zašto odlazimo u toalet i ako to činimo redovno, znači da smo zdravi. Priroda sve čini sama.

Najvažnije je da se hranimo zdravo i da vežbamo redovno.

Više na stranici: http://debelocrevo.com/

17. 06. 2013.

Ishrana i zdravo debelo crevo

Svakodnevno održavanje zdravlja creva

Ishrana bogata sledećom grupom namirnica pomaže u održavanju zdravog debelog creva:

    Celovite, neprerađene namirnice
    Vlakna Psylliuma
    Voće i voćni sokovi
    Kvalitetni proteini: nemasno meso, riba, pasulj i mahunarke.
    Složeni ugljeno-hidrati poput svežeg povrća i celovitih žitarica

    i još ...
    Pijte 6-8 čaša vode dnevno
    Ograničite unos mlečnih proizvoda, kofeina i alkohola
    Izbegavajte rafinisani šećer, pečenu hranu i hranu koja sadrži hemijske dodatke i konzervanse
    Fizička aktivnost je važan deo plana za čišćenje. Znojenje omogućujete koži da eliminiše toksine

Održavajte sposobnosti svoga tela da eliminiše toksine. Izbegavajte hemikalije i zagađivače kad god je to moguće. Vlakna su važna za zdravlje creva. Američki institute za rak preporučuje da se pojede od 20 do 35 grama vlakana dnevno. Vlakna čuvaju sistem za varenje stvarajući sluz koja sprečava začepljenja izazvana, toksinima i metaboličkim otpadom. Održavaju debelo crevo čistim i izbacuju otpadne materije. Vlakna hrane i održavaju zdravu crevnu floru.
Rastvorljiva vlakna iz hrane, kao što su ljuspice Psylliuma, kao sastavni deo ishrane siromašne zasićenim mastima i holesterolom, mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. Koronarna bolest srca (KBS) je povezana s povišenim nivoom holesterola u krvi. Holesterol se spaja sa rastvorivim vlaknima i izbacuje se iz tela sa ostalim otpadnim materijama.
1997., FDA (Agencija za hranu i lekove SAD) je donela izmene i dopune propisa o zdravlju u kojima tvrde da je moguća povezanost između rastvorljivih vlakana u ishrani sa smanjenjem rizik od kardiovaskularnih bolesti. Novim amandman dodaje se opna Psylliuma kao izvor rastvorljivih vlakana koji vodi računa o odnosu hranljivih materija koje su potrebne protiv nastajanja bolesti. FDA je priznala svojstva opne Psylliuma kao i drugih rastvorljivih vlakana koja, uz dijetu i smanjeni unos zasićenih masti i holesterola, mogu bitno uticati na koncentraciju lipida u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Razmislite! Jedete tri ili više puta dnevno, a veliku nuždu obavljate samo jednom ili nijednom, da li ste se ikad zapitali, a gde je ostatak? Ovo sve pomnožite sa mesec dana, godinom ili deset godina!!! Ako uz to creva ne praznite nakon svakog obroka, možemo početi pričati da se radi o hroničnom zatvoru!!! Tako nešto se naravno, dešava samo retkima. Ajurveda kaže da bi osoba morala imati najmanje dva puta stolicu tokom dana. Drugim rečima, ako to nemate, započeo je proces postepenog taloženja otpadnih materija. Debelo crevo se tako može uporediti s kanalizacionim cevima. Sami znate šta se događa prilikom začepljenja kanalizacionih cevi. Ako dozvolite da se to isto desi i sa debelim crevom, budite sigurni da će vam nataložene naslage postepeno otpuštati toksine, smrdljive i raspadnute otrove a koji će na kraju završiti u vašem telu.
Debelo crevo i jetra su vrlo povezani preko portalne vene, tako da toksini vrlo lako mogu doći do jetre i polako i sigurno je zatrovati. Kapacitet apsorpcije portalne vene dokazuje se njezinom sposobnošću da apsorbuje lekove koji su dospeli u sistem preko debelog creva, što se može pokazati već u nekoliko minuta. Kongestija jetre usled gasova koji nastaju iz debelog creva dosta je česta pojava, a postoje i karakteristične hronične glavobolje koje prestaju tek nakon pražnjenja creva. Kada toksini dođu u jetru, otvoren im je put širenju po celom telu u kojem pak truju organe i ceo sistem. Toksini iz debelog creva vrlo jako deluju i na pluća. Toksikovano debelo crevo je utočište za patološke mikroorganizme kao što su gljivice, paraziti, plesni, itd. i ostalim patogenim činiocima. Više na http://debelocrevo.com

06. 06. 2013.

Razni načini čišćenja creva

1.Klistir
Ovo je najstarija metoda čišćenja creva u svetu. Klistir se koristi već stotinama godina za lečenje zatvora, trovanja, glavobolja, alergije itd. Ovu metodu čišćenja primjenjivali su drevni Egipćani, Grci, Afrikanci, Indijci i Kinezi. Klistir su koristile mnoge poznate osobe, na primjer, Aristofan i Šekspir.
U Francuskoj klistir je bio toliko popularan, da se koristio svaki dan nakon večere. Smatralo se da klistir poboljšava izgled kože.
Francuski kralj Luj XIV u svome životu je obavio klistir preko 2000 puta. Smatraju, da je zahvaljujući njemu imao idealno zdravlje.
Metoda čišćenja creva sa klistirom uključuje ispiranje creva sa vodom pod slabim pritiskom preko anusa, uz pomoć posebnog pribora za klistiranje.
Smatra se da efikasnost ove metode zavisi od vrste klistira, koja se koristi. Postoji više vrsta klistira - sa vodom, kafom, glinom, čajevima itd. U većini slučajeva klistir može efikasno očistiti samo donji deo creva - rektum.
Nedostatci metode:
Klistir je dosta neugodna metoda. Većini ljudi se ne sviđa sama ideja o tome, da moraju nešto ubrizgavati u svoja creva preko anusa. Osim toga, neki alternativni lekari smatraju, da često ili neoprezno korištenje ove metode može izazvati poremećaj crevne flore, infekcije, čak i oštećenje creva. Klistir se ne sme koristiti prečesto, jer može poremetiti normalni ritam pražnjenja creva.
Prednosti:
Metoda je jednostavna, jeftina i možete je sami kod kuće primeniti. Pribor za klistiranje možete kupiti u apoteci.

2.Hidrokolon terapija
Nova, moderna kopija klistira, koja postaje sve popularnija. Hidroterapija, ili hidrokolon terapija uključuje ispiranje creva uz pomoć tople vode preko anusa, pomoću posebnog aparata.
" Za vreme tretmana koji traje 45-60 min, 60-120 litara vode kontinuisano ispira crevo na sledeći način: Specijalno dizajnirano jednokratno crevo sa rektalnim nastavkom se stavi u rectum, aparat omogućava pročišćenoj vodi slobodan protok kroz malo crevo za vodu, a kroz veliko crevo za otpadni materijal iznosi se višak vode, fekalne materije, gasove, sluz, parazite i ustajalu žuć direktno u sanitarnu cev."
Kod hidrokolon terapije se mogu koristiti razni dodatci poput kafe, probiotika, gline, raznih čajeva itd. sa ciljem da bi se poboljšao učinak terapije. Terapiju sme izvesti samo stručna osoba i samo sa posebnim uređajem namenjenim za hidroterapiju.
Nedostatci metode:
Cena tretmana, odlazak stručnjaku za hidrokolon terapiju. Pored toga, neki alternativni lekari smatraju, da često ili neoprezno korišćenje ove metode može izazvati poremećaj u crevnoj flori, infekcije, čak i oštećenje creva.
Na žalost, poremećaj flore creva nije toliko retka pojava kod hidrokolon terapije. Tokom tretmana 60-120 litara vode prolazi kroz Vaša creva, ispirajući sve - od fekalnih materija do dobrih mikroorganizama, koji su neophodni za pravilan rad creva.
Prednosti:
Postoji neko ko je to spreman uraditi za vas. Vaša uloga je samo da ležite i opuštate se. Hidrokolon terapija čisti creva temeljnije od običnog klistira i nije potrebno da se često ponavlja.
3.Laksativi
Laksativ u stvari nije sredstvo za čišćenje creva, nego je lek protiv zatvora. Ako imate ozbiljan zatvor možete upotrebiti laksativ, koji će Vam pomoći da rešite problem sa stolicom na brz i bezbolan način.
Laksativ poput gorke soli možete kupiti u svakoj apoteci.
Laksativi mogu imati ozbiljne nuspojave poput dehidracije organizma i gubitka mišićne mase oko creva, zbog toga se ne smeju primenjivati dugotrajno. Tokom primene laksativa uzimajte više tečnosti. Nemojte koristiti laksative u svrhu za čišćenje creva!
Prirodni laksativi
Jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa je Psilijum, koji sadrži velike količine topivih vlakana. Psilijum se široko koristi u alternativnim proizvodima za čišćenje creva. Jedini proizvod sa 100% sadržajem Psilijuma je Kolon kilns (Colon Cleeanse).
Sok od šljive je drugi od najboljih prirodnih laksativa. Čak i male količine soka od šljive će pomoći kod zatvora.
Ako želite uštedeti novac, nabavite 3 glavna sastojka za čišćenje creva - ljusku psilijuma, semenke lana i semenke komorača (sve skupe kure za čišćenje creva ih sadrže!) - i svakodnevno ih dodajte u Vašu ishranu.
Ne zaboravite za probiotik - zdrava flora je jako bitna za pravilan rad creva. Čak i običan jogurt sa probiotičkim bakterijama će biti dovoljan. Ili, nabavite probiotik u kapsulama, koji sadrži ogromne količine živih bakterija.
5.Vlakna
Ne zaboravite da upravo vlakna (Psilijum) održavaju zdravi rad naših creva. Vlakna pomažu u ispiranju toksina i otpadnih materija iz organizma. Kao neprobavljivi ostatak ugljenohidrata, koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz telo u debelo crevo, gde apsorbuju vodu i ostale otpadne materijale, te se izbacuju zajedno sa stolicom.
Vlakna pomažu u ubrzavanju prolaska hrane smanjujući vreme tokom kojeg se hrana zadržava u probavnom traktu. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih uzročnika mnogih zdravstvenih problema.
Hrana bogata vlaknima:
  • voće
  • povrće
  • integralne žitarice
  • orasi i lešnici
  • semenke
  • psilijum
  • pasulj
  • pšenične mekinje
Ako svakodnevno konzumirate hranu, bogatu vlaknima, metode čišćenja creva kao što su klistir i hidrokolon terapija Vam nisu potrebni.